Zapraszamy na wyjątkową podróż kulinarną w duchu slow food naszego Szefa kuchni Sławomira Kwaśniewskiego wraz z zaproszonym gościnnie kucharzem. Autorskim daniom na które złoży się menu degustacyjnym towarzyszyć będzie wine pairing zaproponowany przez zaproszonego sommeliera.
12–14 grudnia – Bartosz Szymczak – Współwłaściciel i Szef Kuchni Restauracji Rozbrat 20 w Warszawie
Jako kucharz został ukształtowany przez kuchnię brytyjską (gotował m.in. w Bleeding Heart, Arbutus, The Cow), ale też dzięki takim mentorom jak Tom Aikens czy Lee Westcott. Kolejnym przystankiem w jego karierze był Hong Kong, gdzie wspólnie z James Sharman’em otworzył pop upową restaurację i stworzyli projekt pod nazwą One Star House Party.
Ostatecznie po wielu latach spędzonych w różnych krajach i miejscach, siłą rzeczy w Jego gotowaniu pojawił się twist azjatycki. Dzisiaj swoje marzenia realizuje w Polsce, prowadząc od 2016 roku restaurację Rozbrat 20 w Warszawie, która została w 2024 roku po raz pierwszy uhonorowana jedną gwiazdką Michelin, powtarzając ten sukces rok później. - To pokazuje, że jeśli w coś wierzysz i ciężko pracujesz możesz zdobyć wszystko. My się nie zmieniamy, dalej robimy swoje! - mówi Bartosz Szymczak.
W 2024 roku mieliśmy przyjemność gościć szefa Bartosza Szymczaka podczas siódmej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories w naszym Hotelu SPA. Jego interpretacje kuchni mazurskiej zachwyciły uczestników kolacji.
W kuchni szef Bartosz Szymczak nie uznaje skrótów. Za każdym razem gotuje dla każdego, konkretnego gościa. Przygotowując danie, oddaje się mu w stu procentach. Ale także jego zespół motywuje go do ciężkiej pracy i jest inspiracją do wielu nowych dań. Choć różnorodność tekstur jest ważna, to najważniejszy w daniu jest smak, który ma cieszyć gości i sprawić, że danie to będzie zapamiętane go na długo.
Sam przyznaje, że najwięcej czerpie z kuchni polskiej, bo na niej się wychował, choć w autorskim menu nie brakuje akcentów kuchni brytyjsko-francuskiej, która go ukształtowała jako kucharza. Jego głowa, serce i sposób gotowania są jednak otwarte na nowe smaki, produkty i kultury.
