Luksus blisko natury

Gęsina na Świętego Marcina – Slowfood'owa akcja po raz dziesiąty

09 listopada 2018

Skąd pomysł, by początkiem listopada jadać dania z gęsiny?

Gęsina na Świętego Marcina – Slowfood'owa akcja po raz dziesiąty

Zgodnie z legendą, to gęsi wskazały mieszkańcom węgierskiego miasteczka Tours, miejsce kryjówki byłego rzymskiego legionisty Marcina, który już jako duchowny, ociągał się nieco z objęciem diecezji w Tours. Zaskoczony, schował się przed wiernymi w stodółce. Zamknięte tam gęsi swym gęganiem wyjawiły mieszkańcom miejsce ukrycia się ich biskupa. Tyle z legendy – początkiem listopada gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze. Dlatego też najpierw we Francji, Skandynawii, Niemczech a w końcu i w Polsce w XVI w. zaczęto hodować i spożywać gęsinę.

Tegoroczna akcja „Gęsina na św. Marcina” to już dziesiąte, slowfood'owe wydarzenie w najlepszych Restauracjach w całej Polsce. Z tej okazji nasz Szef Kuchni Janusz Myjak przygotował wyjątkowe propozycje potraw z gęsiną w roli głównej, które znajdą Państwo w menu Restauracji Szósty Zmysł. Zapraszamy i życzymy smacznego!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij