W 2024 roku Hotele SPA Dr Irena Eris po raz siódmy zapraszają do udziału w wyjątkowym projekcie kulinarno-kulturowym - Dr Irena Eris Tasty Stories - poświęconym spotkaniom z kulturą i tradycją regionów, w których się znajdują. Razem odwiedzimy dwa przepiękne regiony - Beskidy (Sądecki i Niski) oraz Warmię i Mazury. Ta niezwykła podróż po wyjątkowych krainach, jakże urozmaiconych pod względem geograficznym i przyrodniczym, co czyni je niezwykle bogatymi i różnorodnymi kulturowo, pozwala przeżyć fascynującą przygodę oraz lepiej zrozumieć świat wokół nas.
Ogromny wpływ na kształtowanie się dziedzictwa kulturowego tego regionu, poza wspomnianymi geograficzno-przyrodniczymi uwarunkowaniami, miały dzieje osadnictwa. „Na terenie dzisiejszego województwa małopolskiego istniało niegdyś bez mała dwadzieścia wyodrębnionych grup etnograficznych. Na północy byli to Krakowiacy z wieloma subregionami w części zachodniej i wschodniej, na południu – kilkanaście grup górali karpackich, a pomiędzy nimi, na Pogórzu Karpackim, szeroki pas regionów lachowskich o przejściowym charakterze kultury, łączącej cechy krakowskie i góralskie. Wszystkie one różniły się między sobą gwarą, tradycyjnym strojem, folklorem muzycznym i tanecznym, sprawowaniem obrzędów, lokalnymi zwyczajami a także sposobami codziennego bytowania” – jak podaje źródło – Etno Zagroda.
W tym obrazie nie można pominąć czasów współczesnych, powojennych, gdy w latach 1945-1947 doszło do przymusowych przesiedleń ludności rusińskiej (ukraińskiej), m.in. Łemków i tzw. Rusinów Szlachtowskich, co przerwało ciągłość kulturową na terenach przez nich zamieszkałych. Lecz nie przekreśliło to całkowicie podtrzymywania dawnych tradycji przez tych, co ostali się na macierzystych ziemiach lub powrócili na nie, gdy było to tylko możliwe.
W tym roku przyjrzymy się bliżej tradycji Łemków oraz rękodzielnictwu, które rozwija się na tutejszych ziemiach z porywu serca lub z konieczności. Działalność i twórczość obecnych mieszkańców będzie inspiracją do przygotowania kolacji plenerowej z menu degustacyjnym przez szefa kuchni krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy wybitnych szefów - Mateusza Suligę (Restauracja Artesse, która w tym roku otrzymała wyróżnienie w przewodniku Michelin) i Łukasza Budzika (Restauracja Między Mostami).